BUFFALO HUMP

En puckel bakom axeln, även kallad buffalohump, kan utvecklas när fett samlas bakom nacken. Detta tillstånd är inte nödvändigtvis allvarligt.

Tumörer, cystor och andra onormala tillväxter kan också bildas på dina axlar och skapa en puckel. Andra gånger kan en puckel vara resultatet av en krökning i ryggraden.

 

Du bör alltid prata med din läkare om fysiska förändringar i nacken.

 

En puckel bakom axlarna kan orsakas av ett medicinskt tillstånd eller av medicinering.

Det kan bildas på grund av:

  • En biverkning av receptbelagda läkemedel (som de som används för att behandla fetma

  • Cushings syndrom (ett sällsynt tillstånd där kroppen har för mycket av hormonet kortisol)

  • Osteoporos (ett tillstånd som leder till tunna ben)

  • Långvarig steroidanvändning

  • Osteoporos, även kallad spröd bensjukdom, resulterar i onormalt tunna ben. Menopausala kvinnor och äldre vuxna löper störst risk för detta tillstånd. Detta beror på att deras kroppar har minskad förmåga att absorbera kalcium.

 

Oönskade fettansamlingar är ibland omöjliga få bort genom kost och motion. Fettsugning, eller liposculpture, syftar till att ta bort lokaliserade fettansamlingar under huden. Det är ingen ersättning för bantning men resultatet är bestående då de borttagna fettcellerna inte återbildas. Man kan fettsuga olika områden på kroppen, exempelvis haka, överarmar, mage, höfter, lår, rygg, vader. Det är möjligt att göra fettsugning på flera ställen vid samma operationstillfälle, det som begränsar är hur stor mängd fett som kan tas bort vid ett och samma tillfälle. Vid operationen sprutas saltlösning in i fettvävnaden och fettet kan sedan sugas ut med smala kanyler. För varje område som fettsugs brukar det bli 2-3 ärr som är cirka 7 mm stora vardera.

Kom ihåg att fettsugning, liposculpture, ersätter inte träning eller bantning, men det är däremot ett fint komplement. Man kan göra fettsugning på kroppsområden såsom haka, överarmar, mage, höfter, lår, rygg m.m.