Det är en fråga vi ofta får här på kliniken, ”kan man bli av med bristningar?” – Svaret är ja!
Du kan antingen reducera dom eller bli av med dom helt med olika behandlingar och genom att komma in på en konsultation hos oss kan vi hjälpa dig hitta rätt behandling.

Det är en fråga vi ofta får här på kliniken, ”kan man bli av med bristningar?” – Svaret är ja!
Du kan antingen reducera dom eller bli av med dom helt med olika behandlingar och genom att komma in på en konsultation hos oss kan vi hjälpa dig hitta rätt behandling.

Hur uppstår bristningar?
Bristningar är precis som det låter, och dom uppstår när huden blir utsträckt för snabbt antingen på grund av ökad vikt, graviditet eller ökning av muskelmassa vid träning. Färska bristningar brukar klia och är röda, blåa eller lila men som sedan bleknar med tiden och liknar ärr. Har man tur försvinner bristningarna med tiden eller blir smalare.

Mängden bristningar man får är individuellt men enligt tidningen Må bra skriver dom att forskare har upptäckt att vissa gener man föds med kan öka risken för bristningar och det gäller de fyra generna, ELN, SRPX, HMCN1, och TMEM18, dessa gener kan öka risken för bristningar med hela 40%.

Både män och kvinnor kan såklart få bristningar, hos män är det vanligt vid body building samt viktökning. Dock är bristningar mer vanligt hos kvinnor.

Vid kortison användning kan bristningar uppstå då kortison är uttorkande, huduttunnande och påverkar kollagenet i huden.

Kan man förhindra bristningar?
I de flesta fall ja! Genom att återfukta huden rikligt varje dag kan man förebygga uppkomsten av bristningar så huden blir mer elastisk när den är återfuktad. Du bör även dricka rikligt med vatten eller liknande vätska som hjälper till att hålla kroppen återfuktad.

Tänk på att när du tränar och försöker bygga upp muskler, gör det i en normal takt så att huden hinner med och träning hjälper även till att minska stresshormonet kortisol vilket är bra då kortisol påverkar huden negativt och tenderar att göra den mer uttorkad.

Om du är gravid, se till att återfukta huden rikligt med krämer eller oljor som är specifikt för graviditet. Man kan inte alltid förhindra bristningar vid graviditet men du minskar en del av risken genom att återfukta huden varje dag.

Hur blir man av med bristningar?
Med olika behandlingar kan vi reducera eller få bort bristningar på huden, såklart svarar behandlingar olika på alla individer.

De vanligaste behandlingarna mot bristningar är följande:

IPL – Genom att använda IPL mot bristningar kan man reducera synligheten av det röda som uppstår vid färska bristningar

Fraktionerad laser – Skapar nya såröppningar i huden som sedan hjälper huden att läka ihop på nytt samt stimulerar elastin-och kollagenproduktionen, på så sätt reduceras bristningarna

Microneedling – Fungerar ungefär på samma sätt som fraktionerad laser och öppnar upp huden samt stimulerar huden att repareras på nytt

Upplever du att du mår dåligt över dina bristningar? Kom in till oss på konsultation så ser vi över dina alternativ av behandling!

Vill du läsa mer om behandlingen och se priser kan du göra det på vår hemsida

Du bokar enkelt din konsultationstid här

Du kan till och med ringa +46 8 218 518 eller mejla support@stomed.se

#bristningar #striae #hudbristningar #reducerabristningar #IPL #Fraktionslaser #Fraktioneradlaser #Microneedling #stretchmarks #Fractionlaser #laser